Pre 22. ročník trnavského pochodu Trnavská 13 chystáme niekoľko zmien, ktoré potešia nejedného nadšenca piva. Do zoznamu podnikov pribudlo niekoľko nováčikov, ktorí sa venujú kvalitnému remeselnému pivu. Počas pochodu si „príde na svoje“ aj najnáročnejší účastník. Aby vás ponuka oživila, rozhodli sme sa navariť špeciálne živé pivo, ktoré vás osvieži na zastávke Kamináč. 

Ponuka výroby nového piva vznikla pod záštitou Beer Station Trnava v spolupráci s pivovarom ŽiWELL Piešťany.

Počas príjemného, trošku teplejšieho marcového dňa sme si sadli s organizátori akcie a majiteľom Beer Station v Trnave, Jánom Staškovičom (moja maličkosť), a sládkom a spolumajiteľom piešťanského pivovaru, Petrom Demkom nad recept, aby sme pripravili to najlepšie pivo, vhodné na horúci júnový deň trnavského pochodu. Dohodli sme sa na všeobecne známejšom pivnom štýle – ležiaku, ktorý si poctivo odleží 4 týždne od varenia a 1 deň pred akciou sa nasuduje do kegov, aby bolo toto živé pivo čo najčerstvejšie. Tí „nešoféri“ si poctivo odskúšali na stretnutí každé pivo v pivovare ŽiWELL formou degustácie a ani Peťo, ani Rado s Igorom sa neboja ísť aj do iného štýlu ako ležiak, no vieme všetci, že kategória „kraftového“ piva netvorí ešte mainstream a na vrchne kvasené pivá štýlu IPA či APA si ešte mnohí musíme zvykať.

„Pri recepte vychádzame z toho, že pivo má byť horké a v horúci deň aj osviežujúce,“ uvádza Rado Filo, člen organizačného výboru Trnavská 13.

Myšlienka vznikla ešte v decembri 2018, keď som mierne podgurážený Radovi napísal sms, že „Počuj, taký nápad – čo keby sme na budúce Slávnosti piva 2019 navarili spoločne Trnavskú polotmavú trinástku?“. Prišli Vianoce a nebol čas to riešiť, tak sme si ďalšie stretko k tomu dali až vo februári, keď som sa náhodou ocitol v podniku VODAREN craft bistro a tento nápad sme trošku rozpracovali.

Aké pivo budeme variť?

10-ka málo, 13-ka veľa. Chceme ísť zlatou strednou cestou a navariť pivo, ktoré kombináciou prvotriednych surovín získa tú najlepšiu vôňu, farbu a chuť. Základom pre telo bude 160 kg plzeňského sladu, ktorý bude pre jemné zafarbenie piva do ľahšej jantárovej farby doplnený o cca 10 až 20 kg karamelového sladu. Chmeľový základ pre horkosť bude tvoriť nemecký chmeľ a pre zvýraznenie chutí sa doplní českým žateckým poloranným červeňákom. Na zvýraznenie tela budú použité vhodné kvasnice tak, aby negatívne neovplyvnili chuť. Základom je kvalitná voda a tú používajú v piešťanskom pivovare ŽiWELL výhradne z kopca Červená veža na Považskom Inovci.

Výsledkom teda bude prudko piteľné pivo s týmito vlastnosťami:

Stupňovitosť – tzv. EPM – 11,5°

Horkosť – tzv. IBU – 40-45 jednotiek

Alkohol – tzv. EBV – približne 4,8%

Meno pivu dáte vy a my vás za to odmeníme

Pivný pochod je jedinečnou akciou svojho druhu na Slovensku a jedinečnými sú aj ľudia, ktorí sa jej zúčastňujú. Niektorí už dlhé roky a pre iných je to novinkou. Nie je nič neobvyklé, že Trnavu na tento pivný pochod navštívia aj účastníci z iných regíónov Slovenska. Pre jedinečnosť tohto momentu sme sa spoločne dohodli, že vyhlasíme súťaž pre určenie ORIGINÁLNEHO názvu tohto piva. Súťažiť sa bude v partii a tá víťazná bude mať možnosť navštíviť pivovar počas varenia, spolu s nami a vidieť celý proces naživo. Navyše, samozrejmosťou je celý 30l keg pre partiu na 12. zastávke na Kamennej ceste v spoločnom stánku Beer Station a Trnavská 13.
PR správa v spolupráci s: BeerStation Trnava, Živé Pivo, Žiwell

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Style switcher RESET
Body styles
Color scheme